Naar het eerste huisje - Reisverslag uit Taipalsaari, Finland van Jurre Keller - WaarBenJij.nu Naar het eerste huisje - Reisverslag uit Taipalsaari, Finland van Jurre Keller - WaarBenJij.nu

Naar het eerste huisje

Door: Gina

Blijf op de hoogte en volg Jurre

21 Juli 2008 | Finland, Taipalsaari

Terve,

Vandaag begon de dag weer lekker vroeg. Om 5 uur werden we gewekt door een mevrouw via de intercom dat het ontbijtbuffet geopend was.
We werden gelijk wakker hiervan en dat was maar goed ook want de klok op mijn mobiel was om de een of andere duistere reden terug naar Nederlandse tijd, dus dat betekende dat de wekker een uur te laat zou af gaan, dus intercom mevrouw…bedankt.
We kleden ons aan gooide de spullen in de tas en gingen naar buiten. Daar was..”land in zicht!”.
Klokke 6 uur meerden we aan en gingen we naar het auto dek omdat we gelijk van de boot afmoesten.
Zo reden we om 6.20 van de boot af en zette we vaste voet ( in dit geval vaste wiel ..) aan wal.
Het was eigenlijk al best wel druk maar het was natuurlijk gewoon maandag ochtend en de mensen moesten gewoon naar hun werk.
We hadden zelf eigenlijk het idee dat het zondag was…maar dat kwam natuurlijk omdat we zaterdag hadden gereden en zondag we eigenlijks niets hadden gedaan.
Helsinki is wat we zo snel zagen een mooie nette stad wat we aan het einde van de vakantie beter zullen verkennen.
Nadat we een half uurtje van de boot af waren zijn we gaan “ontbijten” met krentenbollen en eierkoeken. We hadden een mooi zicht op de haven.
Na het ontbijt gingen we op weg naar onze eerste bestemming…Taipalsaari.
Binnen een mum van tijd hadden we Helsinki achter ons gelaten mede dank zij “Chantal” ( ons navigatiesysteem) :)
Jurre, Sterre en Mare lagen al snel lekker te slapen..het was tenslotte een korte nacht geweest.
Onze eerste stop was bij een benzine pomp waar je een speciale kaart voor moest hebben dus gingen we daar maar weg. Bij de volgende pomp moest je geld in een apparaat doen en daarna kon je voor dat geld tanken. We hadden het eerst maar even met 5 euro uitgeprobeerd voordat we straks 50 euro kwijt waren…Het lukte, dus konden we weer met een volle tank verder. Wel spannend om zo dingen uit te proberen hoe het werkt vooral ook omdat je het Fins totaal niet kan lezen…op een paar dingen na, want sommige woorden is gewoon met –ie,-i erachter. Zoals tunnelli, hotelli, apteeki, dus maakte wij van een berg, bergie,van een tas, tassie en een jas, jassie…hihi.
Op een geven moment zagen we een grote supermarkt. Dat kwam goed uit want we wilden brood, water en avondeten voor morgen halen. Nou volgens Wim viel ik gelijk met m’n neus in de boter. Ik vind het namelijk heerlijk om in een buitenlandse supermarkten rond te struinen. ( Wim en de kinderen iets minder , maar met een lekker Daim taartje die je in Nederland bij de Ikea kan kopen had ik ze al snel omgekocht…). Heerlijk en leuk om te ontdekken wat een land voor specialiteiten heeft of andere dingetjes.
Erg apart ook als je in een supermarkt loopt waarvan je aan het product kan zien wat het is, want lezen “wat” het is, is niet te doen. Ook je bonnetje nakijken heeft niet veel zin want je weet niet wat het is.
1 Ding staat vast we gaan zeker nog ijs eten hier…want wat een verschillende soorten zijn er hier zeg. Zelfs drop ijs!!! (dus ma ..je moet zeker hier zijn voor het ijs!!)
Met de boodschappen en 5 liter water in een grote jerrycan gingen we weer verder.
We voelen ons net een soort nomaden die rondtrekken en leven uit de achterbak van de auto ( Nicole…je had gelijk :) )
Na deze excursie in de supermarkt gingen we weer verder. De wegen zijn hier heel goed en het is lekker rustig op de weg.
Onderweg prachtige natuur..en we kwamen het eerste meer tegen (de 1e van de ruim 190.000). Ook de rode huisjes die typerend zijn voor Finland ,kwamen we tegen. Echt heel mooi allemaal. Misschien toch wel Canada in het klein maar net een beetje anders..!!
Rond 11 uur kwamen we al aan in Lappeenranta. Dat is de belangrijkste binnenhaven van Finland ( door middel van een 50 km kanaal verbonden met de Oostzee) en grensstad van de Europese unie.
De stad is in 1649 gesticht maar door de Russen verwoest in 1741. Hierdoor zijn er geen gebouwen meer uit die tijd.
Het oudste deel van de stad is de Linnoitus. De Linnoitus ligt op het schiereiland Linnoitusniemi. Hier is een grote vesting uit de 18e eeuw. Binnen deze vesting bevind zich ook de oudste orthodoxe kerk van Finland die in 1785 werd gebouwd.
We wilden deze vesting toch bekijken en aangezien het op de route lag en we pas om 16 uur in het huisje mochten gingen we gelijk hier naar toe.
Nou het was maar goed dat we dit niet apart hadden gedaan want het viel ons een beetje tegen daar. Als je van artistieke dingen houdt is het wel leuk want er waren veel galerieën en shops waar je het een en ander kon kopen. Maar we hebben behalve een oud kanon niets gezien wat met soldaten of een vesting te maken had.
We liepen door de vesting heen en aten daarna een boterham.
Hierna gingen we weer verder en hebben bij een zandkasteel nog gekeken. Dat was mooi gemaakt.
We hadden het gevoel dat het al een heel stuk later was dan dat het eigenlijk was, maar dat kwam natuurlijk door het feit dat we al heel vroeg waren opgestaan.
We namen de gok dat we misschien wel eerder het huisje in konden en gingen dus vast naar het huisje. Om 14.30 kwamen we daar aan en…we kregen de sleutel van het huisje.
Een leuk huisje met een …sauna. Hier vermaken we ons wel. We hebben een prachtig uitzicht op het meer, echt zoals we het hadden voorgesteld hoe het zou zijn.
Na de spullen te hebben uit geladen gingen de “jongens” al gelijk rond het huisje de buurt verkennen.
Hierna zijn we met elkaar een stukje gaan lopen in de buurt. Ik had het gevoel of ik in een plaatje liep van een reisgids. Omdat ik tijdens de voorbereidingen van deze vakantie al zoveel plaatjes van de meren had gezien was het erg apart om er nu daadwerkelijk zelf te lopen.
Er zijn ontzettend veel bosbessen hier en Sterre proefde dit gelijk en vond het heerlijk. Jurre en Mare kijken altijd eerst de kat uit de boom en na veel overredingskracht proefden ze uiteindelijk een bosbes en waren hierna er niet meer van af te halen. Heerlijk die gratis vitamientjes!!
We liepen langs het meer en kwamen bij een steiger waar ze gelijk al plannen maakten om daar morgen te gaan vissen. We hadden uit Nederland hengels meegenomen dus kunnen ze lekker gaan zitten morgen.
Er is hier ook een Midgetgolfbaan die echt weinig voorstelt. Een paar banen naast elkaar ( en dat terwijl er hier ontzettend veel ruimte is..) die er ook nog eens vies uit zagen.
Na deze lekkere wandeling is Wim de hengels in elkaar gaan zitten en heb ik het eten gemaakt. We hebben Babi Ketjap gegeten met als toetje Daim taart!! Een heerlijke traktatie om te vieren dat we in Finland zijn.
Na het eten zijn Jurre, Sterre en Mare de sauna ingegaan ( die in ons huisje is, heerlijk..) Ze zijn er een kwartiertje in gegaan ( niet op een hete stand van de temperatuur hoor..) en vonden het heerlijk. Toen ze er uit kwamen vroegen ze of ze morgen weer mochten. Hierna lekker onder de douche en naar bed voor een lekkere lange nacht. Ook al hebben we nog maar weinig muggen gezien de stekkers met een hoge piep toon zitten in het stopcontact en lavendruppels op de kussens.
Op dit moment zit ik op de veranda met uitzicht op het meer..en je hoort bijna niets!!
Straks ook nog even de sauna in en dan ook lekker slapen!!
Näkemiin!

Gina

PS dit verhaal is op de dag zelf geschreven maar op een ander moment op de weblog geplaatst omdat we geen internet hebben hier….

• 27 Juli 2008 - 19:29

Stijntje:

Ha, Vakantiegangers,

Jullie verslag gelezen, geweldig! Ik was even in Finland, maar toen ik het had gelezen, en ik op weg was naar de sauna,

kwam ik er achter dat de maskerbloemlaan geen sauna heeft. Terug in de realiteit. Fijn dat jullie het zo naar jullie zin hebben, het verslag giga geschreven.

Weer veel plezier, en een dikke kus van hier!!!! xxxxx

• 27 Juli 2008 - 20:35

Papa & Mama.:

Hoi,
    Wat een geweldig verhaal, zoals je het schrijft zitten we er helemaal in.Lekker varen met mooi weer en dan in een andere wereld komen.Files kennen ze daar zeker niet en de benzineprijs, hoe is 'ie?
    Niet te veel daimtaart eten hoor want dan worden wij jaloers.Gina krijg je van Wim een uurtje vrij om alleen in zo'n supermarkt te lopen? Papa reageerde gelijk op de bosbessen,o,lekker.

Geniet en smul lekker.
    Liefs ui Scheveningen.

• 28 Juli 2008 - 02:00

Pa En Ma:

Hoi allemaal,
    Gina, wat een uitgebreid verslag...Heel leuk om te lezen..
    Nou heb ik nooit aan getwijfeld dat er in Finland geen ijs zou zijn..al moet ik eerlijk zeggen, dat drop-ijs me niet direkt aantrekt.. in San Francisco was een zaakje met knoflook-ijs.. vond ik ook minder.;)
    Zo'n bootritje lijkt me heerlijk.. lekker ontspannen vooruitkomen.
    groetjes van ons

• 26 Oktober 2009 - 10:32