De waterval van Imatra
Door: Gina
Blijf op de hoogte en volg Jurre
23 Juli 2008 | Finland, Taipalsaari
Vanmorgen zijn we rond 8.45 opgestaan. De jongens waren al wat langer wakker maar waren lekker een boekje aan het lezen.
Iedere nacht mocht er iemand anders op de bank slapen en deze nacht was het Sterre haar beurt geweest.
Eerst had ze in “ons” bed geslapen, we hadden haar overgelegd toen wij gingen slapen.
Als ontbijt eten we knäckebröd, wat iedereen erg lekker vind. Het is ook nog eens erg makkelijk want zo hoef je ‘s morgens geen oud brood van de vorige dag te eten en ook geen brood te halen ’s morgens.
Na het ontbijt wilden de jongens lekker gaan zwemmen in het meer. Om 10 uur lagen ze toen al heerlijk in het water. Een mooi gezicht om ze zo te zien zwemmen in een uitgestrekt verlaten meer…. Daarvoor waren we hier!!( onder andere..)
Na een douche en een kopje thee gingen we weg. We zijn eerst langs Lappeenranta gereden om nog naar de Lappee kerk te gaan.
Deze kerk komt uit 1794 en werd gebouwd als dubbelkruiskerk. Vroeger stond deze kerk voor de stad, nu ligt het centraal in de stad. Het was een mooie aparte kerk. Jurre maakte er ook veel foto’s van met zijn eigen camera…
Na het bekijken van deze kerk zijn we weer verder gegaan nu op weg naar Imatra.
Onderweg hebben we nog boodschappen gedaan en gepicknickt. We hadden in de supermarkt ook losse augurken gekocht… je schept ze vanuit een vat en daarna weeg je ze dan. Ze waren heerlijk. Ook hadden we Rinkili’s gekocht dat zijn een soort krakelingen wat , dat las ik later ergens, een specialiteit is uit deze streek. Het smaakt een beetje naar zeekaak. Erg lekker.
Na de picknick reden we door naar de Russische grens wat we onderweg tegen kwamen was niet normaal….Russische vrachtauto’s vol met nieuwe auto’s…niet normaal meer. Bij de grens stonden er 60, die hadden we geteld en dan stonden er daar op het parkeerterrein nog eens zo veel denk ik… Elke trailer had gemiddeld 6 nieuwe auto’s dus reken maar uit. Ook hele dure merken stonden er tussen..echt bizar en waarom ze daar de grens over gaan…ik heb geen idee want het is een hele kleine grensovergang…( misschien daarom wel).
Op een gegeven moment kreeg Wim de zenuwen en wilde terug. Hij was bang dat we ineens in Rusland zouden komen te staan zonder Visum en hoe lag je dat dan uit…
Via een 1 richtingsstraatje zijn we “ verkeerd” terug gereden naar Imatra.
In Imatra hebben we de auto geparkeerd…gratis…waar het meestal betaald parkeren is. We zijn niet voor niets Hollanders en hebben toen een lekker ijsje gehaald.
We wilden nou toch wel eens dat dropijs uitproberen. Het smaakte heel apart, maar wel lekker. Hoe kom je nou toch op het idee om ijs met dropsmaak te maken. Mare zei al dat ik aan de Albert Heijn moest vragen dit ook te doen.
Na nog een beetje in de winkelstraat van Imatra gelopen te hebben zijn we gaan eten bij de Mac Donald. We hadden belooft dat ook een keer in Finland te doen. Jurre, Sterre en Mare mochten kiezen, pizza of de Mac…nou de keuze was snel gemaakt.
Gelukkig konden ze daar heel goed engels praten want hoe leg je anders uit dat je een Happy Meal of een Big Mac wilt hebben. De Mac is hier wel duurder als bij ons we waren nu ong 6 euro meer kwijt als in Nederland ( kan misschien nog erger..)
Om 18 uur gingen we naar de waterval, wat op dat moment nog geen waterval was. Deze waterval is er 1 keer per dag om 19.00 uur. Het water wordt dan uit het meer via een dam gelost.
Via een verval van 18 meter komt het water dan in een kloof terecht. Dit wordt dan weer benut door een waterkrachtcentrale.
We moesten even wachten maar we hadden wel superplekken… Om 19 uur begon het spektakel. Met mooie muziek kwam het water en met veel gebulder ging het water door de kloof. Het begon gewoon te waaien met zoveel geweld werd het water verplaatst.
Het was echt heel spectaculair en hadden dit voor geen goud willen missen.
Na een kwartier ging de dam weer dicht en als snel zakte het waterpeil weer. Echt heel apart.
Hierna vertrokken we weer naar het huisje. Het was iets langer rijden dan een uur en weer kwamen we die Russische trailers tegen met auto’s a 100.000 euro per stuk …
Na deze leuke dag gingen de jongens nu zonder een bezoek aan de sauna naar bed.
Ik heb nagelezen in de papieren en kwam er achter dat we in ieder huisje een sauna hebben dus dat is heerlijk!!! De sauna is ook een prima plaats trouwens om je was te laten drogen!!
Nadat de jongens op bed lagen hebben Wim en ik al vast een paar spulletjes op geruimd ( de meeste spullen zitten nog in de tas want steeds alles eruit halen heeft geen zin…)omdat we morgen hier al weer vertrekken.
We hebben daarna nog even buiten gezeten met een prachtig uitzicht op het meer. Het blijft al echt lang licht hier maar dat wordt natuurlijk nog gekker.
Nadat een mug lekker had gedineerd op mijn enkel ben ik naar binnen gegaan om dit verslag te schrijven en duik ik zo lekker veilig mijn bedje in..
Hei, hei,
Gina
27 Juli 2008 - 19:55
Mathilda:
Jeetje wat moet die waterval bijzonder zijn geweest. En dan met muziek erbij! Je kunt het je haast niet voorstellen...een waterval 'op afroep'. De foto's zijn ook weer mooi zeg!
Nog een paar verslagen te gaan. 't Is goed dat jullie de verslagen al hadden gemaakt, zodat je het 'alleen nog maar' hoeft te plaatsen ;).
Hebben jullie de lokale drank (wat dat ook moge zijn!) al op?
Groetjes! -
27 Juli 2008 - 20:00
Wim:
@ mathilda
Weet je wel niet wat dat kost.... -
27 Juli 2008 - 21:01
(o)papa En (o)mama:
Hallo Kellertjes,
Wat een verhaal zeg met die auto's voor Rusland.Jurre,Sterre en Mare hebben straks ook heel wat te vertellen en dan zijn jullie pas 1 week weg.Waterval,1 keer per dag? Maar allemachtig wat een water. Wat erg mooi de foto's aan het meer dat is wat anders dan hier aan het strand dan zit je niet zo alleen.
Liefs van ons.
28 Juli 2008 - 06:59
Pa En Ma:
Hoi allemaal,
weer een heel leuk geschreven verslag.. Smaakte dat drop-ijs ook echt naar dròp.. dan is het wat voor Pa ook ;)
Die waterval moet ècht wat bijzonders zijn.. ook gezien de foto's..
Is het 'leven' in Finland heel veel duurder dan hier??
Groetjes